Tegenwoordig lijkt iedereen zich meer bewust te zijn van zijn of haar gezondheid. We weten veel meer dan vroeger wat goed voor ons is en wat slecht is. Hier zijn vijf tips voor een gezonde (en toch plezierige!) levensstijl:

1. Eet een evenwichtige voeding

Een evenwichtige voeding hoeft geen saaie voeding te zijn. Zolang je voldoende eiwitten, koolhydraten, vitaminen, mineralen en vetten binnenkrijgt, kan dat stuk chocoladetaart waar je zo naar snakt je niet al te veel kwaad doen. Geniet van je maaltijden, kauw je eten goed en eet gevarieerd, met inbegrip van vijf porties fruit of groenten per dag. Te veel bewerkte voedingsmiddelen of suikerhoudende voedingsmiddelen kunnen je een futloos gevoel geven. Denk er dus aan de volgende keer dat je door je supermarkt loopt om rekening te houden met bovenstaande tips!

2. Drink meer water

Water is zo’n basisbehoefte en zo belangrijk om te overleven, maar toch drinkt 90% van ons niet genoeg! Zes tot acht glazen per dag is het aanbevolen minimum. We kunnen enkele weken zonder voedsel, maar slechts een paar dagen zonder water. Als je niet van de smaak houdt, meng het dan met sap, suikervrije siroop of maak hete vruchtenthee. Groenten kopen is ook belangrijk, aangezien groenten en fruit ook veel water bevatten. Als je urine donkerder van kleur is, drink dan meer water!

3. Neem de tijd om te ontspannen

Ontspanning is heel belangrijk voor een gezonde geest. Hoe je ook ontspant – diepe ademhaling, yoga, vissen, een bad nemen, een boek lezen – probeer als het even kan een uurtje per dag te chillen. Geestelijke uitputting kan stress, depressie en angststoornissen veroorzaken. Moderne levensstijlen kunnen hectisch zijn – als je niet aan het werk bent, loop je achter de kinderen aan of loop je naar de supermarkt of doe je iets anders. Ontspan je! Haal diep adem. Zelfs een kwartiertje is beter dan niets, maar probeer toch een uur per dag.

4. Kom in beweging!

Er is geen excuus om niet te bewegen, want er is letterlijk voor elk wat wils. Niet iedereen houdt ervan om op de loopband te staan of om gewichten te heffen in de gym, maar alles wat je hartslag omhoog brengt, is een goede cardiovasculaire activiteit. Wat dacht je van tennissen, met een vriend gaan zwemmen, zelfverdediging of een vechtsport? Als je niets beters kunt bedenken, loop dan een paar keer de trap op en af. Voel je je nu beter? Lichaamsbeweging maakt endorfines vrij die je opvrolijken!

5. Stop met roken en drinken

Heb je ooit een roker ontmoet die blij is dat hij is begonnen met roken? Ik ook niet. Het is het meest destructieve wat je je lichaam kunt aandoen. Drinken kan schadelijk zijn als je te veel alcohol drinkt maar zoals voor alles geldt: matiging is het sleutelwoord. Van een glas rode wijn is zelfs bewezen dat het goed is voor het hart. Maar teveel kan funest zijn voor je gezondheid.

Categorie├źn: Gezonde tips