Als je veel natuurlijke smaak aan je maaltijden wilt toevoegen zonder al te veel hitte, zout of kruiden, zijn kruiden de manier om te gaan. De enige manier om vertrouwd te raken met hun unieke eigenschappen is om ze uit te proberen. Hier is een lijst van de ….

Als je veel natuurlijke smaak aan je maaltijden wilt toevoegen zonder al te veel hitte, zout of kruiden, dan zijn kruiden de juiste keuze. De enige manier om vertrouwd te raken met hun unieke eigenschappen is ze uit te proberen. Welke kruiden kopen? Hier is een lijst van de tien beste kruiden om je op weg te helpen.

Bieslook

Dit lange, magere grasachtige kruid is gemakkelijk te gebruiken omdat er geen blaadjes te plukken zijn. Knip de bieslook gewoon in de gewenste grootte en strooi ze erover. Ze geven een milde uiensmaak zonder de beet en het zuur van de krachtige bol. Bieslook is een klassieke topper voor gebakken aardappelen en past ook goed in pasta’s en salades.

Dragon

Het dunne piekerige blad van de dragonplant heeft een zoete dropachtige aanwezigheid. Om het te gebruiken trek je de blaadjes van de taaiere stengel en hak je ze grof. Dragon kan het beste tegen het einde van het koken aan het gerecht worden toegevoegd om de delicate smaak te behouden. Het wordt vaak gecombineerd met zeevruchten en kip, en is ook een bijzonder goede smaakmaker voor verse tomatensoep.

Salie

Het lange zachte ovale blad van de salieplant is te taai en te bitter om rauw te eten. Je kunt het het beste fijnsnijden en koken in sauzen of gebruiken in droge rubs of marinades voor kalkoen of varkensvlees. In een traditionele broodvulling combineert salie goed met spek en maïsbrood voor een mooie aanvulling op de feesttafel.

Cilantro

Dit dunne, groene bladkruid heeft een opvallende smaak. Om die smaak te behouden wordt het vaak toegevoegd aan recepten die niet gekookt zijn, of aan het eind van het kookproces. Cilantro komt het meest voor in Mexicaanse gerechten, maar is ook erg populair in de Aziatische keuken.

Peterselie

Peterselie, ooit gedegradeerd tot garnering van elk “chic” gerecht in Amerika, heeft een grasachtige, soms peperige smaak die recepten helderder maakt. Zijn aanwezigheid is belangrijk in veel mediterrane gerechten.

Dille

Dille, een vederlichte plant die veel sterker smaakt dan hij eruit ziet, heeft een scherpe maar zoete smaak. Dille past goed bij vis en hardgekookte eieren en wordt vaak gebruikt in de Scandinavische en Oost-Europese keuken. Dille komt ook vaak voor in ingemaakte groenten.

Oregano

Dit kruid met aardse smaak wordt overal ter wereld gebruikt, maar wordt het meest geassocieerd met Italiaanse, Mexicaanse en Griekse gerechten. De zachte ronde bladeren van oregano moeten voor het koken van de steel worden gehaald.

Rozemarijn

Deze stekelige bladeren lijken op korte, doffe dennennaalden. Hun geur, die dennenachtig en licht citroenachtig is, is onmiskenbaar. Rozemarijn is een van de sterkste kruiden. Gebruik hem met lichte hand op aardappelen, lamsvlees en pasta, en vooral in Frans geïnspireerde gerechten.

Tijm

De kleine ovaalvormige blaadjes van de tijmplant zijn losgeknepen van de taaie houtachtige stengels. Hij wordt vaak gebruikt in de Italiaanse en Franse keuken en zijn aardse, licht muntachtige smaak past goed bij kip, rundvlees en vooral varkensvlees.

Tip: kipkruiden

Basilicum

Dit zoete, zachte blad wordt vaak geassocieerd met de Italiaanse, Mediterrane en Thaise keuken. Basilicum is een belangrijk ingrediënt in pestosauzen en past ook goed bij knoflook, kaas en tomaten. Om zo efficiënt mogelijk te hakken, trek je de bladeren van de steel en stapel je ze op een kleine stapel. Rol dan tot een cilindervorm en hak horizontaal in reepjes.

Categorieën: Gezonde tips