Iedereen die bartending als beroep kiest, zou moeten overwegen om de kunst van het maken van cocktails onder de knie te krijgen. Cocktailbarmannen worden gerespecteerd, bewonderd en vaak beschouwd als leuke individuen. Maar het belangrijkste is dat een van de voordelen van cocktailbartender worden, enorme fooien krijgen en meer geld verdienen.

Het bereiden van cocktails is een beetje een kunst met zijn eigen terminologie en methodologie. Persoonlijk geloof ik dat het maken van cocktails een van de meest bevredigende aspecten van bartending is. Cocktailbartenders zijn echte artiesten die hun klanten kunnen entertainen terwijl ze smaakvolle en exotische drankjes bereiden.

Een van de meest bekende en herkenbare methodes is cocktail shaken. Gedurende vele jaren heeft de populaire cultuur deze barmanmethode afgeschilderd als een verfijnde en verleidelijke activiteit. De aantrekkingskracht lijkt wereldwijd te worden erkend, dankzij de beroemde James Bond-uitdrukking “shaken, not stired”, die in de loop van tientallen jaren miljoenen mensen heeft bereikt.

Het schudden van een drankje wordt gedaan om de drank te koelen en te verdunnen. De verdunning is net zo belangrijk als het gebruik van de juiste verhoudingen van ingrediënten. Als je te weinig ijs gebruikt, krijg je een te verdunde cocktail, omdat je ijs snel zal smelten in de shaker.

Schudden gebeurt meestal met ijsblokjes. Vul uw shaker altijd voor tweederde met vers ijs, voeg alle benodigde ingrediënten toe en schud stevig. Zeef de vloeistof in een drinkglas en laat het ijsblokjes achter in de shaker.

Hoewel cocktails schudden een leuke bezigheid is, moet je goed opletten hoe je je shaker vasthoudt. Je grip verliezen terwijl je een cocktail schudt, zal niet alleen een enorme puinhoop maken, maar kan ook letsel veroorzaken bij degenen in de buurt. Om nog maar te zwijgen van het feit dat het behoorlijk gênant zou zijn. Vergeet niet om je shaker altijd met twee handen vast te houden, ondanks wat je misschien hebt gezien in films of cocktailbars. Schud ook nooit koolzuurhoudende ingrediënten.

Cocktail shakers: standaard en Boston

Er zijn twee cocktailshakers: de standaard cocktailshaker en de Boston shaker. De eerste bestaat uit drie delen: een conische bodem of ‘can’ met platte bodem, een bovenkant met een ingebouwde zeef en een dop. Een Boston shaker bestaat uit twee kegels, een van glas en de andere van roestvrij staal. Terwijl een standaard shaker zijn eigen ingebouwde zeef heeft, wordt een Hawthorne zeef gebruikt in combinatie met een Boston shaker. Deze geperforeerde metalen bovenkant, op zijn plaats gehouden door een draadspiraal, wordt gebruikt op de metalen helft van de Boston shaker.

Hoe gebruik je een standaard shaker

Hier zijn de juiste stappen om de standaard shaker te gebruiken.

Vul de basis van de shaker voor tweederde met vers ijsblokjes. Voeg alle ingrediënten toe.
Plaats de bovenkant op de basis en sluit de dop stevig.
Begin met twee handen te schudden, waarbij je de ene hand op de bovenkant en de andere op de onderkant van de shaker houdt. De bovenkant moet tijdens het schudden altijd bovenop blijven en weg van de gasten wijzen.
Schud voor een telling van ongeveer 20 seconden. Til de dop eraf, houd de bovenkant met één vinger vast en schenk de drank door de ingebouwde zeef in een gekoeld glas.
Hoe gebruik je een Boston shaker

Hier is een stapsgewijze handleiding voor het gebruik van de Boston-shaker.

Combineer de ingrediënten in het glazen gedeelte van de shaker, ook wel een ‘Boston glass’ genoemd. Voordat je ingrediënten toevoegt, moet je ervoor zorgen dat je shaker voor tweederde gevuld is met vers ijsblokjes.
Plaats de metalen helft van de shaker over de bovenkant van de glazen helft. Tik lichtjes met de hiel van je hand op de bovenkant. Hierdoor ontstaat een zegel.
Begin te schudden met één hand aan de bovenkant en één aan de onderkant. Zorg ervoor dat het glazen gedeelte tijdens het schudden altijd bovenop ligt en van je gasten af ​​wijst.
Blijf ongeveer 20 seconden schudden. Houd het metalen deel van de shaker in je hand en tik op de kant waar je schat dat de glazen rand zit. Hierdoor wordt de verzegeling tussen de glazen helft en de metalen helft verbroken, waardoor u de shaker kunt openen. Raak niet in paniek als de shaker niet geopend kan worden. Draai de shaker een kwartslag en herhaal het tapproces.
Plaats een Hawthorne-zeef over de bovenkant van de metalen container en zeef de vloeistof in een gekoeld glas.
Deze basisstappen zorgen ervoor dat je vertrouwd raakt met de kunst van het shaken van cocktails. Onthoud echter dat het schudden van cocktails met een zekere mate van showmanschap wordt gedaan, aangezien het een drankbereidingsproces is dat uw gasten moet vermaken tijdens het wachten. Verwacht dat de klant goed meekijkt terwijl je een cocktail shaket, dus zorg ervoor dat je veel oefent voordat je cocktails gaat shaken voor geld.

Onthoud bovendien dat een goede cursus je de grondbeginselen van het bereiden van cocktails leert. Als je het bartendersvak serieus neemt, investeer dan in een goede opleiding. Je leert alles wat er te weten valt over het bereiden van cocktails, waaronder niet alleen shaken, maar ook lagen, bouwen, aanmodderen en roeren van drankjes.

Nadelen: wat niet te doen?

Een van de meest voorkomende fouten die beginnende barmannen en liefhebbers van cocktailsschudden maken, heeft te maken met het hergebruik van ijs. Gebruik nooit hetzelfde ijs als u je schudt meer dan één cocktail, zelfs als je exact hetzelfde drankje schudt. Gooi na het zeven van de drank altijd ijs weg en gebruik vers ijs om het glas te vullen.

Garneer je cocktails

Nadat je de vloeistof in een gekoeld glas hebt gezeefd, is het tijd om je cocktail te garneren. Garnering wordt gebruikt om de cocktail te versieren en wordt meestal aan de rand van het glas bevestigd. De juiste garnering zal het algehele uiterlijk van uw cocktail en ook het aroma en de smaak verbeteren. Garnering moet eetbaar zijn, dus vergeet de cliché papieren parasols.

Categorieën: Lekkere drankjes