Een mooi soort rood vlees is picanha. Het is een heerlijk stuk vlees dat afkomstig is uit Brazilië en steeds populairder wordt in Nederland. En dat is niet voor niks. Het is een mooi stuk vlees waar je veel mensen blij mee maakt. Het wordt gesneden uit de achterkant van de koe en staat bekend om zijn sappige textuur en rijke smaak. Als je op zoek bent naar een smakelijk stukje vlees om te serveren tijdens een barbecue of feestje, dan is dit een aanrader. Het bereiden van dit vlees is niet moeilijk, al moet je even weten wat je het beste kunt doen. Het vlees heeft namelijk een dikke laag vet aan de bovenkant die tijdens het bereiden smelt en het vlees extra sappig en smaakvol maakt. Het is belangrijk om het vlees op de juiste manier te snijden, zodat het vet goed kan smelten en het vlees gelijkmatig gaar wordt. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Wat is het voor vlees?

Picanha is een stuk rundvlees dat afkomstig is uit Zuid-Amerika. Met name in Brazilië is dit stuk van de koe heel populair. Het wordt gesneden uit de achterkant van de koe, boven op de bil en staat bekend om zijn bijzondere smaak en zachte textuur. Het vlees is populair bij barbecue-liefhebbers vanwege de smaak en de mogelijkheden om het op verschillende manieren te bereiden, zoals grillen, bakken of roosteren. Het vlees wordt steeds populairder in Nederland. Niet alleen in restaurants zie je het steeds vaker op de kaart. Ook thuis kiezen mensen graag voor deze heerlijke lekkernij.

Waarom picanha kiezen?

Het grote voordeel van picanha is dat je het op verschillende manieren kunt bereiden. Je kunt het bakken, grillen of roosteren. Daarbij is het een mooi stuk vlees waar je met meerdere mensen van kunt eten. Een klein stuk geeft genoeg vlees voor 6 tot 8 personen en dat maakt het een mooi alternatief voor bijvoorbeeld rosbief. Het vlees is erg smaakvol en heeft een vetlaag die het vlees heerlijk sappig maakt. Als je het gaat bereiden zijn er stukken die wat dunner zijn en andere delen wat dikker. Zo kun je iedereen voorzien van de juiste garing en maak je al je gasten blij.

Wat is het verschil met biefstuk?

Net als biefstuk is picanha een stuk rundvlees dat je niet gaar hoeft te bakken. Biefstuk is de verzamelnaam van die delen van de koe die je kunt bereiden zonder het helemaal door te garen. De benaming geeft aan van welk deel van de koe het vlees gesneden wordt. Het grootste verschil met gewone biefstuk is dat dit stuk vlees een laag vet bevat die bij het bereiden door het vlees smelt. Gewone biefstuk is magerder en anders van structuur.

Hoe kun je picanha bereiden?

Je kunt picanha op verschillende manieren bereiden, zoals grillen, bakken of roosteren. Veel meer dan olijfolie en zout en peper heeft het niet nodig. Het is ook mogelijk om het vlees te marineren om de smaak nog intenser te maken. Serveer het met een frisse salade en een lekker glas wijn voor een heerlijke maaltijd.

 

Categorieën: Recepten