Welkom bij de noten revolutie, waar smaak en duurzaamheid hand in hand gaan. Als je houdt van een gezonde levensstijl en begaan bent met het milieu, dan is de biologische notenteelt een fascinerende wereld die je niet wilt missen. In dit artikel leer je meer over biologische landbouw en hoe dit wordt toegepast bij het lekkere tussendoortje: Noten. Zo ontdek je waarom biologische noten niet alleen een traktatie voor je smaakpapillen zijn, maar ook voor ‘moeder natuur’.

Een dans met de natuur

Biologische landbouw is meer dan alleen een trendy term; het is een ethos, een manier van leven voor degenen die geloven in de kracht van de natuur. In plaats van te leunen op synthetische chemicaliën, omarmt biologische landbouw organische meststoffen, natuurlijke bestrijdingsmiddelen en duurzame praktijken. Het draait allemaal om een gezond evenwicht tussen mens en milieu.

Zijn biologische noten ook beter voor mij?

Het spreekt bijna voor zich, maar biologisch is beter voor iedereen. Dit geldt dus ook voor noten. Biologische noten bieden niet alleen een knapperige, smaakvolle ervaring, maar ze bevatten ook minder schadelijke stoffen. De afwezigheid van pesticiden en kunstmest betekent puurdere noten met een rijkere voedingswaarde. Het is een win-win voor jou en de planeet. Je koopt het beste jouw biologische noten bij een biologische leverancier, zoals bijvoorbeeld bionoot.nl.

De groene revolutie in de boomgaard

Hoe transformeren boeren hun boomgaarden tot biologische paradijzen? Door te voldoen aan strikte biologische normen. Van bodemgezondheid tot biodiversiteit, biologische notenteelt omarmt de natuurlijke ritmes van groei en oogst. Een ware dans tussen boer en boom die leidt tot noten van de hoogste kwaliteit.

 

De biologische normen zijn, in het kort:

 • Een natuurlijke bodemgezondheid: Er worden enkel organische meststoffen, compost en groenbemesters gebruikt. Dit stimuleert namelijk ook de biodiversiteit.
 • Agroforestry: Agroforestry is een tak van biodiversiteit die notenbomen combineren met andere gewassen en bomen.
 • GMO-vrij: Genetisch gemodificeerde organismen verstoren de natuurlijke staat en groei van de noten. Dit is dus niet toegestaan.
 • Waterbeheer, afvalvermindering en composteren: Binnen biologische landbouw dient er zo min mogelijk verspild te worden. Daarnaast wordt er geïnvesteerd in het composteren van bepaald afval om circulariteit te stimuleren.
 • Geen chemicaliën: Synthetische pesticiden, herbiciden en kunstmest beïnvloeden de grond en alles wat daarin groeit en leeft. Deze worden dus niet gebruikt.

 

Dit laatste punt betekent dus ook dat plagen en ziektes niet bestreden worden met chemicaliën. Als er een plaag of ziekte optreed, wordt dit bestreden met natuurlijke vijanden van de ziekte of pest.

De strijd in de boomgaard

Notenbomen krijgen op diverse manieren te maken met plagen en ziektes. Daarom leer je hieronder welke plagen en ziektes er zijn en hoe deze op een biologische manier bestreden kunnen worden.

De Notenboorder

Notenboorders zijn de ongewenste gasten op het notenfeest. De larven van Notenboorders boren zich in de noten en kunnen aanzienlijke schade veroorzaken. Geïnfecteerde noten vertonen vaak gaatjes. Gelukkig slaan biologische boeren terug met natuurlijke vijanden:

 

 • Vogels als spreeuwen en mezen
 • Roof en sluipwespen
 • Loopkevers
 • Mieren
 • Spinnen

 

Als er voldoende biodiversiteit is, worden de meeste van deze dieren al aangetrokken en maakt een plaag als de Notenboorder aanzienlijk minder kans om zich te ontwikkelen.

Bladluizen

Kleine, plakkerige bladzuigers met een grote eetlust. Ze zuigen het sap uit de bladeren en kunnen zelfs virussen verspreiden. Net als bij de Notenboorder stimuleert biologische notenteelt gezonde populaties natuurlijke vijanden om deze sappige belagers onder controle te houden.

Motten & rupsen

Deze ongenode gasten kunnen een smakelijk blad of noten buffet niet afslaan. Biologische bestrijding omvat feromoonvallen en natuurlijke roofdieren om motten en rupsen op afstand te houden.

 

Naast vogels en wespen bestaan de natuurlijke vijanden van deze plagen uit:

 

 • Lieveheerstbeestjes
 • Vleermuizen
 • Reptielen en amfibieën als kikkers, padden en hagedissen

Trips

Trips zijn minuscule zuigmonsters die vooral de voedingsstoffen uit de bladeren eten. Hierdoor verliest de boom een hoop opgeslagen energiebronnen. In de biologische notenteelt worden ze veelal goed geweerd door de biodiversiteit te bevorderen en resistente noten variëteiten te kiezen.

Schimmels

Anthracnose en meeldauw zijn als regen op een picknick. Biologische boeren gebruiken koper en zwavel, natuurlijke fungiciden, om deze ongewenste gasten te verdrijven. Hierdoor kan de boom via de bladeren weer voldoende zonlicht en water opnemen.

Bacteriële bladverwelking

Bacteriën die notenboom laten verwelken? Niet als het aan biologische boeren ligt! Ze gebruiken gezonde bodem praktijken en bacteriële antagonisten om de bladverwelking onder controle te houden.

Phytophthora

Phytophthora is een schimmel die zich graag op de wortels nestelt. Biologische boeren kiezen voor resistent plantmateriaal en verbeteren de bodemstructuur om de invloed van Phytophthora te verminderen.

Notenbruin geurzwam

Deze schimmel brengt bruine vlekken en verdriet mee. Biologische bestrijding omvat het snoeien van aangetaste takken en het bevorderen van een goede luchtcirculatie.

GMO’s vs biologische noten

Genetisch gemodificeerde noten worden vooral groter gemaakt, zodat er meer noot is en meer gewicht. Zo kunnen de noten voor een hogere prijs verkocht worden. Soms worden ze ook gemodificeerd om gladder te zijn of gemakkelijker te pellen. Daarnaast kan de kleur ook nog worden aangepast, zodat ze gezonder lijken bijvoorbeeld.

 

Biologische noten zijn daarentegen vaak wat kleiner, maar bevatten vaak veel meer smaak. Ook zijn de voedingswaarden in de meeste gevallen toch beter dan die van genetisch gemodificeerde of niet-biologische noten. Biologische noten komen dus met aanzienlijke voordelen in vergelijking met genetisch gemodificeerde noten of niet-biologische noten.

Echt biologisch! Hoe zeker ben je?

Als bewuste koper wil je natuurlijk zeker weten dat je echte biologische noten krijgt. Daarom kun je controleren op biologische certificeringen en koop je bij betrouwbare leveranciers je biologische noten. Zo weet je zeker dat jouw noten een groene stempel dragen.

 

Investeren in biologische noten is dus een verstandige en belangrijke keuze. Het is niet alleen een traktatie voor je smaakpapillen, maar ook een viering van duurzaamheid. Kies dus voor een gezonde toekomst; een noten rijk en groen paradijs voor ons allemaal. Eet bewust en leef groen!

Categorieën: Tips