Bij Fortune houden we van goede koffie. Misschien heb je zelf al meerdere merken koffie uitgeprobeerd, om steeds maar niet 100% tevreden te zijn. Het bereidingsproces van koffie is erg belangrijk voor de smaak en de kwaliteit van de bonen. Ben je benieuwd naar het proces? In dit artikel leggen we je uit wat koffie van goede kwaliteit maakt. 

Welke factoren hebben invloed op de smaak van koffie?

Er zijn een aantal belangrijke factoren die de smaak van koffie bepalen. Zo is de omgeving waarin de bonen groeien erg belangrijk. Maar wist je dat bijvoorbeeld ook de hoogte waarop de bonen groeien en het klimaat grote impact hebben? Koffiebonen komen van de Coffea plant. Deze plant groeit in gebieden rond de evenaar, aangezien een warm en tropisch klimaat bevorderend zijn voor de smaak van de bonen. De meeste soorten koffiebonen komen oorspronkelijk uit Afrika, Ethiopië, Vietnam, Colombia en Brazilië. 

Hoe worden koffiebonen geoogst?

Koffiebonen komen zoals je inmiddels weet van de Coffea plant. Deze plant bevat bessen. De bessen zijn ongeveer na 8 tot 11 maanden rijp genoeg om geplukt te worden. Meestal gebeurt het plukken van de bessen met de hand. In elke bes bevinden zich twee koffiebonen. Nadat deze bonen zijn geplukt, worden ze geoogst en daarna gebrand. Het branden van de bonen gebeurt op verschillende manieren. Dit is wat de smaak aan koffie geeft. Er zijn bijvoorbeeld bonen die licht worden gebrand, mild en donker. Een lichte branding betekent ook een milde smaak aan je koffie, waarbij een donker gebrande boon een erg sterke smaak geeft. Donker gebrande bonen kunnen soms bitter van smaak zijn. Deze bonen worden daarom ook het minste verkocht, aangezien de meeste mensen niet houden van bittere en erg sterke koffie. Meestal wordt een licht gebrande boon gebruikt voor de bonen die de hoogste kwaliteit bevatten. 

Bereiding van de koffie

Ook het bereiden van de koffie heeft invloed op de smaak ervan. Zoals je misschien wel hebt gemerkt, is er een aanzienlijk verschil tussen filterkoffie en espressokoffie. Daarnaast is ook de kwaliteit van het water wat je voor je koffie gebruikt bepalend voor de smaak. Het verschil tussen oploskoffie en bonenkoffie is groot. Dit heeft als reden dat bij de bereiding van bonenkoffie de koffie wordt gemaakt doordat de bonen worden onttrokken door het water. Dit in tegenstelling tot oploskoffie, waarbij koffie in poedervorm moet worden gemengd met water. Zowel elke factor van het groeien, oogsten tot de bereiding van de koffiebonen maakt de kwaliteit en de smaak van de koffie. 

Categorieën: Tips